Unt
de Shea: provenienta
Copacul de Shea (Butyrospermum
Parkii) creste in salbaticie, este endemic Africii si specific savanei aride
din vestul si centrul continentului, incepand cu Senegal, si pana in Sudan.
Untul de Shea asigura ocupatia si
venitul a sute de mii de femei din Africa
Cel mai bun unt de shea are un
continut de stearin mai mare decat cel din alte regiuni si provine din tari
precum Burkina Faso, Mali, Ghana, Nigeria, Coasta de Fildes, Benin, Togo si
Guinea.
Copacul ajunge la maturitate in
aproximativ 20 de ani, si ii ia tot atatia ani pana cand va produce primul sau
fruct. Perioada de maturizare dureaza pana la 45 de ani, dar copacul va produce
fructe pana la varsta de peste 200 de ani. Fructele lui arata ca niste prune
mari, cu o coaja fina si un miez in forma de ou, din care se
extrage untul, cunoscut si sub numele de Karite.
Cultivarea si procesarea:
Untul de shea este, de fapt , un ulei extras din miezul nucii de shea. Este supranumit Aurul Femeilor deoarece de mii de ani el este cultivat si procesat de catre femeile din satele basti nase, asigurandu-le acestora un venit stabil. Procesarea este anevoioasa, dureaza mult timp, si sunt necesari peste 22 de pasi diferiti pentru a produce 1 kg de unt pur.Burkina Faso, o tara extrem de saraca, este total dependenta de cultura de shea. Aici, femeile in numar de aproximativ 300.000 – 400.000 , reprezinta mai mult de jumatate din populatia tarii, si se ocupa in exclusivitate de cultivarea si procesarea nucilor de shea. Cei 500 de milioane de copaci de shea se gasesc pe lungimea a 20 de tari si aproximativ 1 milion de kilometri patrati.
Proprietatile si utilitatea untului de shea
In ziua de azi, Shea sau untul de shea, este folosit in preparate alimentare precum ciocolata, in cosmetica pentru creme, balsamuri, sapunuri, sampoane, iar in zonele rurale africane ca medicament traditional sau ulei de lampa pentru iluminat.Aproximativ din secolul 14, proprietatile de protejare impotriva soarelui, vindecare a arsurilor, de conditionare si hidratare a pielii, sau de cicatrizare, au fost observate nu numai de bastinasi, dar si de marii producatori din industria cosmeticii.
De asemenea, astazi suntem din ce in ce mai bine informati, si dorim sa folosim produse cosmetice facute cu ingrediente naturale, procesate cat mai putin, fair trade, si cat mai eficiente.
Untul de shea nu dezamageste din acest punct de vedere, deoarece este unul dintre cele mai populare ingrediente naturale ale acestei industrii, iar utilizarea lui ajuta milioane de oameni sa duca un trai decent.
Folosit cum trebuie, el ajuta la prevenirea vergeturilor, cicatrizare a arsurilor sau ulceratii ale pielii, deshidratare, asigura protectie solara, e rejuvenator si regenerativ la nivel celular. Pana si coaja copacului este folosita in medicina traditionala ca antidot impotriva tantarilor. Asta demonstreaza eficienta acestei industrii dar mai ales este o dovada clara ca primele creme de ingrijire a pielii au pornit de aici, din Africa."